onsdag 29 augusti 2012

Kattungar på gång


fr. v. Axel, Edvin och Märta

Vår annars så smala Vira har börjat fått mage igen och det betyder bara en sak: KATTUNGAR. Åh, vad jag längtar! Jag blir fortfarande alldeles varm i hjärtat när jag tänker på den förra kullen sötnosar; Axel; Edvin; och Märta. Hur härligt det var att vakna upp med dem tätt intill sig på morgonen, hur de sträckte ut sina små tassar mot mitt ansikte som för att säga God morgon och hur fantastiskt mycket jag skrattade åt deras små upptåg. Det känns skönt att veta att de har det bra i sina nya hem, men jag saknar dem väldans mycket ändå. Här kommer några bilder på våra söta små busfrön i väntan på att nästa kull föds.













måndag 20 augusti 2012

Närproducerad mat hem till dörren

Bild lånad från Hemkört.net

När vi bodde i Stockholm prenumererade vi på matkassar från Årstiderna. De levererade säsongens ekologiska råvaror tillsammans med goda och inspirerade recept. Vi var ledsna när vi blev tvungna att säga upp prenumerationen eftersom de inte levererar hit till Västerås, men vi är nu glada att ha hittat ett ännu bättre alternativ, matkassar från Hemkört. Ja, namnet är kanske inte det bästa men varorna som levereras är både ekologiska och närproducerade, en stor fördel för både miljö och lokala aktörer. Vi har testat fem recept och alla har blivit till fantastiskt goda maträtter. Ett av recepten jag gärna delar med mig av är den här smakrika tomatsoppan, till vilken vi fick med ett himmelskt bröd bakat av Bygdens bageri.


Soppa på färska tomater och örter


4 portioner, tillagningstid ca 30 minuter

8 mogna tomater
1 rödlök
3 klyftor vitlök
1  paprika
Chili efter behag

5 dl vatten

Grönsaksfond
2 tsk balsamvinäger
½-1 tsk socker
½ dl färsk timjan
½ dl färsk persilja
Salt och peppar
1 burk cremé fraiche


Fräs rödlök och vitlök i olja. Tillsätt grovhackade tomater och paprika och låt fräsa under omrörning i några minuter. Tillsätt ca 5 dl vatten (ta det lite försiktigt så det inte blir blaskigt), grönsaksfond, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Låt sjuda en stund. Tillsätt grovt hackade örter och mixa soppan slät, gärna med stavmixer. Servera soppan het, toppad med en klick cremé fraiche och lite örter. Njut sedan av dem tillsammans med ett gott bröd. Vill ni baka brödet själva hittar ni ett bra recept här.


fredag 17 augusti 2012

En varm och inbjudande säng


Efter att ha klivit upp tidigt och skjutsat Erik till stationen kändes den fortfarande varma sängen så inbjudande när jag kom hem, att jag bara inte kunde motstå. Så jag bredde några mackor av det hembakade brödet, gjorde i ordning en rykande kopp te och kröp ner mellan lakanen med en god bok. Lyckades till och med somna om en liten stund och drömde så vackra drömmar att det kändes tungt att kliva upp. Men det var innan min blick föll på den vackra pelargonkvisten i fönstret. 


Den är från den röda pelargonen jag köpte i förrgår och kvisten gick av i transporten hem. Tänk att något så litet kan vara så vackert. Och utanför ser man de vackra munblåsta glasen på farstun.



torsdag 16 augusti 2012

Sockerkringlor på Madickens vis


Igår luktade det himmelskt av bullbak här på Backgården. Tanken var att baka ett gäng kanelbullar att ta fram ut frysen och bjuda på när man får besök. Men när jag hade satt mig ner med min kopp kaffe i väntan på att degen skulle jäsa blev jag så obeskrivligt sugen på sockerkringlor. 

Varje gång jag ser dem i ett bageri eller på ett café får jag en så härlig känsla i kroppen och kan inte hjälpa att köpa en. Jag vet inte säkert hur det kommer sig, men nog kan min barndomsförälskelse i Abbe, ni vet han som bakar sockerkringlor i Madicken, ha något med det att göra. Och när jag tänker efter så är nog den där härliga känslan precis densamma som när man som liten fick njuta av Astrid Lindgrens alla sagor.


Abbe

Madicken

Att baka Sockerkringlor

Sockerkringlor och sockerbullar bakas på en vanlig vetedeg. Efter första jäsningen formar man dem till runda små bollar eller kringlor och låter dem jäsa ytterligare en gång, ca 30 minuter, fast nu på plåten. Färdigjästa penslas de med mjölk och gräddas på 225 grader i 5-8 minuter. Väl ute ur ugnen är det dags för det sista steget, att pensla dem med smält smör och doppa dem i socker. Vill man frysa in bullarna låter man dem bara svalna efter det att man tagit ut dem i ugnen. Pensling och doppning görs då istället vid servering, när man tinat upp bullarna.

Med den här gamla fina äggklockan håller jag koll på tiden.

Nygräddade bullar

Slutresultatet

onsdag 15 augusti 2012

Pelargoner och ett möte över artgränserna



Det var när jag gick över Stora Torget idag som jag såg den - pelargonen. Med sina vackert sammetsröda kronblad såg den bedjande på mig - "Snälla ta med mig hem och jag kommer att förgylla ditt liv". Så trots kunskapen om bannorna jag skulle få från min kära man när jag kom hem med en ytterligare pelargon så kunde jag bara inte stå emot :) Nu står den så fint på mitt köksbord och gör mig lycklig varje gång jag ser den. Krukan är visserligen lite för stor, men det dröjer nog inte länge innan den har växt ur den, mina Mårbackor skulle helst vilja flytta till större redan nu. 




En annan av mina favoritväxter är Lyckoklövern med sina friska gröna blad och späda blommor. Jag fick leta länge och väl innan jag till slut hittade dem på Åsby Hem & Trädgård i Hallstahammar. Jag skulle kunna spendera timmar med att bara gå runt och känna doften av alla vackra blommor och växter de har. Luften blir så ovanligt ren när så många växter trängs på en liten yta. För att jag skulle få strosa omkring i lugn och ro åtminstone en liten stund skickade jag iväg Erik till Åsby Kött & Vilthandel - en butik som säljer egenproducerade charkuterivaror av kött från lokal uppfödare och jägare. Erik kom glatt därifrån med falukorv, ett urval av ölkorvar och några lokalproducerade folköl.


Lyckoklöver (Oxalis Articulata)



Åsby Skantzen erbjuder även vackra promenadstigar att strosa runt på. Efter en promenad längs kanalen når man Ampans kanalcafé, som bland annat serverar himmelska räkmackor på hembakat bröd. Tyvärr räckte magarna inte till för någon av de hembakade pajerna, bakelserna eller kakorna som fått munnen att vattnas när vi först steg in. Det får helt enkelt till att bli ytterligare ett besök på kanalcafét. Ett stort plus för den trevliga ägarinnan Ann-Marie "Ampan" Blom. 




På vägen tillbaka till bilen gick vi förbi Åsby Skantzens minizoo. De hade de vanligaste bondgårdsdjuren; får; getter; kaniner och ankor. Sveas favoriter (förutom kaninerna som hon ville äta upp) var grisarna. Helt orädda kom de fram till staketet, stack ut sina stora trynen, grymtade och nosade nyfiket på Svea. Svea blev helt paff när de stora blöta trynena helt utan betänklighet trycktes mot hennes nos - jag kan inte hjälpa att skratta åt minnet.  Grisarna var till och med snälla nog att låta Svea nosa dem i rumpan, helt i enligthet med god hundsed :)

tisdag 14 augusti 2012

Nybaktbröd och vinbärssylt



Idag har jag passat på att ta tillvara på jäst som var på väg att gå ut och svarta vinbär som hängde i tunga klasar på vinbärsbusken. Det blev två limpor och några burkar svartvinbärssylt.

I kokboken Jacobs Hälsokök hittade jag ett bra grundrecept på bröd. Utifrån det freestyle:ade jag lite med det som fanns hemma i skafferiet, bland annat solroskärnor, pumpafrön, rågflingor, linfrön och lantbrödsmjöl med surdeg. Blev supermumsigt!


Grundrecept bröd


  • 1 pkt (50 g) jäst eller 1 påse (12 g) torrjäst
  • 5 dl vätska (t.ex. vatten, filmjölk) - 37 grader vid färsk jäst, 45 grader vid torrjäst
  • 12-13 dl mjöl varav minst 1/3 bör vara vete- eller dinkelmjöl för att få brödet att jäsa ordentligt och max 4 dl kan bytas mot gryn/flingor/frön
  • 1 1/2 - 2 tsk salt
  • (2-3 tsk kryddor)
  • För att få extra bra jäsning och hållbarhet, tillsätt 1-2 msk honung eller sirap och 1/2 dl olja

Med torrjäst blandas alla torra ingredienser först och sedan tillsätts vätskan. Med färsk jäst blandas jästen ut i degvätska och sedan tillsätts de torra ingredienserna. Använd gärna degblandare.

Jäs i ca 45 minuter. Knåda sedan degen smidig och forma i två bröd. Låt bröden jäsa igen, ca 45 minuter, på en plåt med bakpapper. Grädda i ugnen på 175-225 grader i 30-40 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.

Det här använde jag till mitt bröd:
  • 1 pkt jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl filmjölk
  • 1/2 dl olja
  • 1 msk honung
  • 9 dl landbrödsmjöl råg med surdeg
  • 1 dl rågflingor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 tsk salt
Sedan var det dags för sylten. Det är verkligen superlätt och går snabbt att göra, bara att koka och tillsätta socker. 

Svartvinbärssylt


1 kg rensade svarta vinbär
1 dl vatten
4 dl socker

Mixa bären i en matberedare, blanda i vatten och låt puttra i 10 minuter. Tillsätt socker, rör om och låt koka i ytterligare 3 minuter. Under tiden steriliserar du syltburkarna i ugnen - 100 grader i 10 minuter. Fyll hela vägen upp och förslut på en gång. Ställ sedan burkarna upp och ned en stund.

Njut av sylten på nybakta scones, till pannkakorna eller i filen.


Den himmelska doften av äpplen



Nu när äpplena har blivit större sprider de en himmelsk doft i trädgården. Lycka är att sitta med en kopp starkt kaffe under äppelträdet, njuta av den friska doften från äpplen och malva, höra hummlornas mjuka brummande från örtagården och känna det mjuka gräset mot sina bara fötter. Det känns så rätt att ha flyttat hit. Jag känner hur kroppen gått ner i varv och hur jag nu kan njuta av vardagens små under. Tidigare var jag alldeles för stressad för sådant och tankarna som snurrade runt runt stängde liksom in mig i en bubbla. Jag är så glad att min man lät sig övertalas om dårskapet att flytta ut på landet :)

måndag 13 augusti 2012

Hemmaplockad middag



Det är verkligen en fantastisk känsla att laga mat från råvaror man själv har plockat. Att ha sett dem växa från en liten planta till en färdig grönsak, svamp eller blomma gör att man får en annan slags respekt för maten än när man bara plockar ner den i en korg i affären. Man vet vilken tid och omsorg det har krävts och man känner sig tacksam för vad naturen kan ge. 

Dagens middag blev en svamppasta med kantareller från skogen här bakom samt chili, persilja och zucchini, allt från trädgården. Till efterrätt blev det en bit av gårdagens kladdkaka med viol, vinbär och chokladmynta från örtagården. 

Kladdkaka med vinbär, chokladmynta och viol från trädgården.

Kaffe på maten i mina favoritkoppar.

Skattjakt


På skogspromenaden idag hittade jag en fin gammal blandare. Jag hade precis hoppat över ett dike och slog i foten i något under leran och där var den. Undrar hur mycket mer spännande som gömmer sig där ute.





Det här ser ut att ha varit en termometer.

Låt vara - Våga vara dig själv (att inte använda schampo)

Naturens skafferi räcker gott och väl. Lånad bild.

Under det senaste halvåret har jag slutat med flera skönhetsförskönande rutiner som jag tidigare aldrig hade kunnat tänka mig att vara utan, bland annat att sluta använda schampo. Mitt hår har alltid legat platt och snabbt blivit fettigt (fint och fett hår kallas det på schampoflaskorna) - hur skulle jag någonsin klara mig utan det dagliga användandet av mitt volymshampo och hårblåsen? Inte anade jag då att det var just schampot och hårblåsen som var den faktiska roten till mina hårproblem. Men hur skulle jag kunna veta det så förblindad som jag var av det "allmänna vetandet" och hårvårdsindustrins smarta marknadsföringsknep.

Det var när mitt vikariat på Aon löpte ut och jag inte längre spenderade lika mycket tid ute bland folk som jag bestämde mig för att testa hur det skulle vara att inte använda schampo. Jag hade länge varit inne på att minska min exponering av kemikalier och kom ihåg att jag några år tidigare hade träffat en skotte som slutat använda schampo för att istället tvätta det med vatten. "Men hur blir det då rent?", frågade jag nyfiket och såg med förundran på hans rena och fräscha hår. "Så länge du inte har i en massa skit (hårvårdsprodukter) så är det väldigt sällan någon smuts som du behöver tvätta bort, kanske lite damm och luftens föroreningar, men mot det hjälper vatten och en ordentlig hårmassage". Så när omständigheterna gav mig möjligheten bestämde jag mig helt enkelt för att prova jag med. 


Schampon lovar ofta volym, men ger de verkligen mer än de tar?

Det tog några veckor innan håret anpassade sig till sitt nya öde, men idag kan jag inte tänka mig att gå tillbaka till att använda schampo igen. Att slösa pengar på en produkt som stjälper snarare än hjälper mitt hår känns inte längre som ett alternativ. Så mycket pengar som jag har lagt ner på schampon, serum, mousse, spray och... Alla har de utlovat volym, men endast erbjudit en marginell skillnad. Istället har jag fått förstöra mitt hår genom att blåsa, locka och tupera det. Och varje dag har rutinen blivit tvungen att upprepas då mitt hår snabbt har blivit fettigt. Och hela tiden fanns den billiga och enkla lösningen där framför näsan; Att bara låta håret vara.  

Som det mesta annat i naturen är håret självreglerande - större delen av vår evolution har ändå pågått under tider då schampo inte ens var påtänkt. I hårbottnen skapas naturligt vårdande och mjukgörande oljor (sebum), vilka håller håret starkt och friskt. Schampo är förvisso ett bra rengörande medel, men är så starkt att det torkar ut hårbottnen. För att kompensera uttorkningen börjar hårbottnen att överproducera sebum, vilket gör att håret snabbt ser fett ut. Detta leder i sin tur till att man tvättar håret igen, vilket torkar ut hårbottnen än mer, vilket ökar sebumproduktionen och så är man fast i den onda cirkeln. För att få bukt med överstimuleringen av sebumproduktionen gäller inget annat än att sluta använda schampo, ungefär som att sluta klia på ett myggbett. Jag gav mitt hår två, tre veckor att vara fettigt och dant. Tvättade bara med vatten och det sällan, kanske var 3:e eller 4:e dag. Jag kände mig självklart inte så himla fräsch under den tiden, men så här i backspegeln, med håret jag har idag, var det helt klart värt det. 

Det är heller inte bara hårbottnen som schampot torkar ut, utan även håret i sig. Uttorkningen gör att håret skadas lättare och för att "maskera! skadorna innehåller många balsam silikoner och mineraloljor som lägger sig som en hinna runt hårstrået. Detta gör att håret känns lent och ser blankt och friskt ut, men i själva verket är det en illusion skapad av den täckande hinnan. Hinnan kan vara svår att tvätta bort utan schampo, vilket resulterar i att den onda cirkeln snurrar på. 


- Håret är fullkomligt död vävnad. Många hårvårdsprodukter säger att de bygger upp håret igen, men vad de gör är att lägga en hinna runt hårstrået, säger Anders Strand, överläkare vid hudkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. - 

Idag känns mitt hår starkt och friskt och det har en naturlig volym. Det stylar till och med sig själv lite så att jag får lite olika frisyrer var dag beroende på hur håret just då känner för att falla. Jag har inte längre något behov av att blåsa, tupera och locka håret eller ha i en massa hårvårdsprodukter. Nog skulle håret kunna se lite mer spännande och festligt ut om jag hade i lite hårspray eller så, men då är vi tillbaka i kemikalieträsket igen och jag kan slå vad om att det är svårt att få bort utan schampo. Istället låter jag mitt hår vara som det är och känner att jag duger precis som jag är. Och varför är det att så många av oss förstör vårt hår, är det inte till stor del för att vi ska bli accepterade och omtyckta av andra, vilket vi bara kan bli om vi är vackra och fräscha (eller?). Alldeles för lättvindigt låter vi oss luras av hårvårdsindustrins marknadsföringsknep? "Utan schampo blir håret ditt inte rent - du är äcklig, du duger inte, ingen kommer att tycka om dig med smutsigt hår ". För hur har vi någonsin klarat oss innan schampots intåg på marknaden? Skulle vi verkligen sitta här idag om bristen på schampo gjorde våra förfäder oälskbara? Det andra steget i marknadsföringen är: "Vill du inte vara lika vacker och omtyckt som den här modellen? Köp köp köp". Grunderna i marknadsföring är enkla men grymma: Tala om för folk att de inte duger som de är och erbjud dem sedan en lösning. 




Och är det inte det allra smartaste knepet att skapa en produkt som skapar ett behov av att använda den igen och igen. Vad gör det för företagen om schampot torkar ut din hårbotten och gör håret mer mottagligt för skador så länge du inte förstår att produkten du använder inte är lösningen utan orsaken till dina problem. Företag består visserligen av medmänniskor, men i det stora hela är det pengarna som styr. Konsumera för att leva och leva för att konsumera.

Så hur gör man då om man själv vill sluta använda schampo och balsam? Som jag skrev tidigare så var mitt sätt att bita ihop under några veckor, låta håret se lite fettigt och flott ut och bara använda mig av vattentvättar. Säkerligen går det att glesa ut tvättarna och använda ett mildare schampo (utan sulfater) i en övergångsperiod, men jag har inte testat det. Från att ha haft fettigt hår redan dagen efter att jag duschat har jag nu gått till att nästan aldrig ha fettigt hår. Jag tvättar håret kanske 1 gång i veckan och då bara med vatten. Någon dag ibland kan håret se lite fettigt ut, men då kammar jag bara igenom det och efter några timmar brukar det vara borta igen. 

Det som är viktigt när du duschar är att du låter det ta lite längre tid än när du använder schampoo, i alla fall i början. Massera noga hårbottnen, det är på så sätt du får bort ev. smuts. Längderna ska man helst låta vara för att inte slita på håret, men jag brukar gnugga det lite lätt ibland. En bra idé kan vara att kamma igenom håret innan du hoppar in i duschen, då fördelar du ut sebumet som finns i hårbotten även ut på längderna och jag har fått för mig att det skyddar längderna mot vattnets uttorkning. 

Om du känner dig intresserad av att testa, så gör det! Jag lovar att du duger som du är. Jag har också märkt att ju mindre tid jag lägger på att försöka fixa och dölja sådant som jag är missnöjd med med mitt utseende (håret, min dåliga hy etc.), desto mer tycker jag om det jag ser i spegeln. När man inte fixerar sig på detaljer, utan ser på sig själv på samma sätt som man ser på andra människor är man faktiskt söt som man är. Så testa du också om du känner för det. Du är vacker som du är och du duger mer än väl! 

Här (No 'poo) kan du läsa lite mer om att sluta använda schampo och andra kemikalier. Har inte kikat igenom hela sidan, men det verkar som en bra sida.


Vatten, vatten, vatten. Lånad bild

söndag 12 augusti 2012

Prestationsångest



Efter tio dagar av prestationsångest tvingar jag mig nu att sänka kraven och lägger ut ett inlägg med bara bilder. Förhoppningsvis lyckas jag ta mig ur det här träsket och skriver något mer imorgon.


Kantareller för stekning.

Erik

Svea

Moses

Vira

torsdag 2 augusti 2012

Hallonsylt, lyckliga minnen och en fin vän



I majoriteten av mina allra roligaste och lyckligaste minnen finns min barndomsvän Sara alltid närvarande. Aldrig har jag haft så roligt ihop med någon annan. Vi hade en förmåga att driva våra föräldrar galna med timslånga telefonsamtal trots att vi spenderat hela skoldagen tillsammans. Liggandes på golvet i våra flickrum kunder vi ägna timmar åt att prata om kärlek (oftast olycklig sådan), skolan, killar och tonårslivets alla andra glädjeämnen och bekymmer, och allt detta med Scorpionsballader spelandes i högtalarna. Skrattat har vi gjort, ofta och mycket, så mycket att vi knappt kunnat andas. Vi har flamsat och festat ihop. Funnits där för varandra när den andra druckit lite för mycket och kräkts på en toalett. Rest ihop och upplevt världen tillsammans och alltid, på något konstigt sätt, råkat ut för äventyr. Stöttat varandra i motgångar och glatt oss åt varandras framgångar. Filosoferat om livet, gjort upp framtidsplaner, ändrat oss och ändrat oss igen. Sara, jag har verkligen dig att tacka för så många av mina finaste minnen. Jag hoppas du vet att jag älskar dig och alltid kommer att vara din vän vad som än händer.


Men hur kommer nu hallonsylten in i allt detta? Jo, det är så att Saras föräldrar, Christina och Tore, gör den mest himmelska hallonsylt jag någonsin ätit. Det har till och med hänt att jag drömt om den på nätterna :) Och idag var det dags för mig att göra min allra första egna hallonsylt. Erik och jag hade varit ute och plockat ca 1 1/2 l vildhallon och dessa varvade vi sedan med 3 1/2 dl socker i en kastrull. Efter två timmar hade de syltat till sig och kokades då på låg värme i 10 minuter. Sylten såg lovande ut, både färgen och konsistensen, och där utöver luktade den himmelskt. Men så kom eldtestet - fungerade den till pannkakor?


Redan vid första tuggan kände jag en varm känsla sprida sig genom min kropp. Att så många minnen kan göra sig påminda av lite hallonsylt; Minnen av alla de mysiga stunder jag spenderat tillsammans med Sara i hennes barndsomhems hemtrevliga kök, filosoferande om livet och ätandes nygräddade pannkakor med sylt. Och alla de gånger Christina skickat med en burk hallonsylt med Sara eftersom hon vet hur mycket jag älskar den. Smaker och lukter har verkligen en fantastisk förmåga att framkalla minnen och jag är så glad att jag välsignats med så många vackra sådana. Jag ser även fram emot att skapa fler minnen allt medan tiden går. Kanske kommer jag på ålderns höst även att minnas de stunder jag tagit fram pannkakslaggen och stekt pannkakor till barn och barnbarn - alltid serverade med hallonsylt. Och tro mig, jag kommer definitivt se till att skapa ännu fler fina hallonminnen tillsammans med min kära vän. Sara, det står redan en burk här och väntar på dig! 

onsdag 1 augusti 2012

Omklädda stolar


De här fina stolarna agerade caféstolar på Stockholms Central under 40- och 50-talet. Nu står de omklädda och förgyller vårt vackra torp. De var fina som de var men då gallonen på sitsarna hade börjat mögla fick det bli att klä om dem. 


När jag vände på sitsarna såg jag att tyget var ditspikat med nubb, vilka alla varierade i längd. Så mycket charmigare än dagens masstillverkade spikar. Att återanvända dem istället för att ta till häftpistolen kändes som ett självklart val.



Det vackra tyget hittade jag på en liten butik inne i stan. 


Så här fina blev stolarna! Tyvärr har jag ingen bättre bild eftersom kameran dog mitt i min "photo session", men det lär komma fler bilder på dem eftersom jag blir glad varenda gång jag ser på dem nu.