måndag 20 augusti 2012

Närproducerad mat hem till dörren

Bild lånad från Hemkört.net

När vi bodde i Stockholm prenumererade vi på matkassar från Årstiderna. De levererade säsongens ekologiska råvaror tillsammans med goda och inspirerade recept. Vi var ledsna när vi blev tvungna att säga upp prenumerationen eftersom de inte levererar hit till Västerås, men vi är nu glada att ha hittat ett ännu bättre alternativ, matkassar från Hemkört. Ja, namnet är kanske inte det bästa men varorna som levereras är både ekologiska och närproducerade, en stor fördel för både miljö och lokala aktörer. Vi har testat fem recept och alla har blivit till fantastiskt goda maträtter. Ett av recepten jag gärna delar med mig av är den här smakrika tomatsoppan, till vilken vi fick med ett himmelskt bröd bakat av Bygdens bageri.


Soppa på färska tomater och örter


4 portioner, tillagningstid ca 30 minuter

8 mogna tomater
1 rödlök
3 klyftor vitlök
1  paprika
Chili efter behag

5 dl vatten

Grönsaksfond
2 tsk balsamvinäger
½-1 tsk socker
½ dl färsk timjan
½ dl färsk persilja
Salt och peppar
1 burk cremé fraiche


Fräs rödlök och vitlök i olja. Tillsätt grovhackade tomater och paprika och låt fräsa under omrörning i några minuter. Tillsätt ca 5 dl vatten (ta det lite försiktigt så det inte blir blaskigt), grönsaksfond, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Låt sjuda en stund. Tillsätt grovt hackade örter och mixa soppan slät, gärna med stavmixer. Servera soppan het, toppad med en klick cremé fraiche och lite örter. Njut sedan av dem tillsammans med ett gott bröd. Vill ni baka brödet själva hittar ni ett bra recept här.