fredag 31 augusti 2012

Tips till kräftskivan - Krydda ditt eget brännvin

Bild tagen av Erik

Till kräftskivan förra helgen bestämde sig Erik för att krydda sitt eget brännvin. Han köpte en flaska okryddat brännvin, som han sedan delade upp i två mindre flaskor. Den ena kryddade han med vår egenodlade fänkål, lite citron och honung och den andra med kantareller och socker. 

Egentligen hatar jag allt vad snaps heter och har överhuvudtaget ingen förståelse för varför man vill hälla i sig något så vidrigt (om det nu inte är för att döva lukt- och smaklökar på surströmmingsskivan), men de här var faktiskt inte illa alls. De smakade gott av kantarell, lakrits och citron utan att spritsmaken tog över. Enkelt att göra och mycket uppskattat på kräftskivan. Eller varför inte som gå bort-present?

Kantarellsnaps


Lånad bild

ca 35 cl Brännvin Special
3 medelstora kantareller
1-2 sockerbitar

Rensa och hacka svamparna i bitar. Lägg ner dem i flaskan och låt stå i kylskåp ca 2-3 dygn (tills svamparna sjunkit till botten). Sila av genom ett kaffefilter och tillsätt 1-2 bitar socker. Servera kylskåpskall!


Fänkål och citronsnaps

Bild tagen av Erik
ca 35 cl Brännvin Special
1/2 fänkål
1 citron
1 msk honung

Tvätta fänkålen och skiva den tunt. Riv det gula citronskalet och blanda sedan ihop alla ingredienser. Låt stå i kylskåpet 1 1/2 dygn. Sila av genom ett kaffefilter och låt stå ytterligare 7-10 dagar i kylskåpet. Servera kylskåpskall!