tisdag 14 augusti 2012

Nybaktbröd och vinbärssylt



Idag har jag passat på att ta tillvara på jäst som var på väg att gå ut och svarta vinbär som hängde i tunga klasar på vinbärsbusken. Det blev två limpor och några burkar svartvinbärssylt.

I kokboken Jacobs Hälsokök hittade jag ett bra grundrecept på bröd. Utifrån det freestyle:ade jag lite med det som fanns hemma i skafferiet, bland annat solroskärnor, pumpafrön, rågflingor, linfrön och lantbrödsmjöl med surdeg. Blev supermumsigt!


Grundrecept bröd


  • 1 pkt (50 g) jäst eller 1 påse (12 g) torrjäst
  • 5 dl vätska (t.ex. vatten, filmjölk) - 37 grader vid färsk jäst, 45 grader vid torrjäst
  • 12-13 dl mjöl varav minst 1/3 bör vara vete- eller dinkelmjöl för att få brödet att jäsa ordentligt och max 4 dl kan bytas mot gryn/flingor/frön
  • 1 1/2 - 2 tsk salt
  • (2-3 tsk kryddor)
  • För att få extra bra jäsning och hållbarhet, tillsätt 1-2 msk honung eller sirap och 1/2 dl olja

Med torrjäst blandas alla torra ingredienser först och sedan tillsätts vätskan. Med färsk jäst blandas jästen ut i degvätska och sedan tillsätts de torra ingredienserna. Använd gärna degblandare.

Jäs i ca 45 minuter. Knåda sedan degen smidig och forma i två bröd. Låt bröden jäsa igen, ca 45 minuter, på en plåt med bakpapper. Grädda i ugnen på 175-225 grader i 30-40 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.

Det här använde jag till mitt bröd:
  • 1 pkt jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl filmjölk
  • 1/2 dl olja
  • 1 msk honung
  • 9 dl landbrödsmjöl råg med surdeg
  • 1 dl rågflingor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 tsk salt
Sedan var det dags för sylten. Det är verkligen superlätt och går snabbt att göra, bara att koka och tillsätta socker. 

Svartvinbärssylt


1 kg rensade svarta vinbär
1 dl vatten
4 dl socker

Mixa bären i en matberedare, blanda i vatten och låt puttra i 10 minuter. Tillsätt socker, rör om och låt koka i ytterligare 3 minuter. Under tiden steriliserar du syltburkarna i ugnen - 100 grader i 10 minuter. Fyll hela vägen upp och förslut på en gång. Ställ sedan burkarna upp och ned en stund.

Njut av sylten på nybakta scones, till pannkakorna eller i filen.