måndag 9 juli 2012

Boktipset: Var rädd om maten



"Gammelfarmor och gammelmormor hade på gott och ont inga bäst före-datum att oroa sig över. De hade däremot sin lukt och sin smak, sitt sunda förnuft och säkert en hel uppsättning nedärvda knep och familjerecept att ta till för att kunna tillvarata så mycket som möjligt. Vi ska självklart inte drömma oss tillbaka till en tid då allt togs om hand för att man inte hade något val. Vi kan väl däremot unna oss att drömma om en framtid där vi återvunnit kunskapen om råvarorna, självförtroendet att lita på våra sinnen och inte minst fantasin och skaparglädjen att våga göra något nytt med vad vi har i våra skafferier." - Utdrag ur Var rädd om maten.

Lantmännens Var rädd om maten är en kokbok helt i min smak. Genom sitt upplägg ger den tips för hur vi kan tillvarata våra matrester från en maträtt och använda de som råvaror i en annan, allt för att minska matsvinnet.  Visste ni att medelhushållet slänger var femte matkasse de bär hem. Självklart trycker vi inte direkt ner i soporna - istället handlar det om matrester som slängs, om bröd och grönsaker som blivit liggande eller om råvaror vi inte vet vad vi ska göra med eller som har passerat bäst före-datum. Och enligt undersökningar är hälften av denna mat fortfarande fullt ätbar.

Vem skulle komma på tanken att kasta tusenlappar rakt ner i soppåsen? Ändå gör vi det med 1/5 del av våra matpengar varje år. Men det är inte bara privatekonomin som blir lidande, även miljön påverkas. Matavfallet ger, enligt DN, uppskattningsvis samma miljöpåverkan som 700 000 svenska bilar. Mer information om matsvinnet finns att hitta på hemsidan Släng inte maten.

Jag försöker inte att slå någon på fingrarna här - jag är inte mycket bättre själv - men när jag nu har snubblat över den här kunskapen och samtidigt har möjlighet att förmedla den vidare kan jag med gott samvete inte låta bli. Det tar alltid tid att ändra invanda beteenden och det är inte alltid man har möjlighet att göra stora förändringar i sitt redan stressade liv. Men med kunskapen kan man ändå göra ett medvetet val och med små steg kan vi tillslut etablera ett nytt och sundare beteende. Ladda gärna ner guiden Släng inte mat - en liten guide för plånbok och miljö. Där får du tips om hur du undviker att slänga matvaror i onödan, hur du bäst förvarar olika varor, hur du får mjuka grönsaker och torrt bröd att bli som nytt igen samt en lathund över hur lång hållbarhet olika livsmedel har och hur denna kan förlängas.

Så, åter till boktipset. Var rädd om maten ger även den tips om förvaring och hållbarhet. Visste du till exempel att en sockerbit under ostkupan gör att osten håller bättre? Eller att äggen får längre hållbarhet om de ställs upp och ner. Och att du kan ge nytt liv till slaknade salladsblad genom att lägga dom i iskallt vatten en timme? Lantmännen ger dig även 100 recept, vilka är uppdelade under Dag 1 och Dag 2. Dag 1 ger dig fantastiskt goda recept och Dag 2 tipsar dig om hur du kan använda dig av resterna från gårdagen för att göra ännu en spännande måltid. Här kommer några exempel:

Dag 1: Kycklingvingar med citrus- och korngrynssallad
Dag 2: Wokade korngryn med grönsaker och kyckling

Recept från Lantmännen - Kycklingvingar med citrus och korngrynssallad


Recept från Lantmännen - Wokade korngryn med grönsaker och kyckling

Dag 1: Fläskfilé med rosmarinrostade fänkål och bönkräm
Dag 2: Crepes fyllda med gräddig fläskfilé

Recept från Lantmännen - Fläskfilé med rosmarinrostad fänkål och bönkräm

Recept från Lantmännen - Crêpes fyllda med gräddig fläskfilé

Dag 1: Nyttig rostad musli
Dag 2: Knäckig äppelpaj med vaniljvisp

En nyttig müsli - Recept från Lantmännen

Knäckig äppelpaj med vaniljvisp - recept från Lantmännen

Recepten finns även på deras hemsida.

Boken handlar kort och gått om att handla smartare, förvara bättre, laga god och samtidigt nyttig mat samt att leva ett rikare liv i ordets alla bemärkelser. Den rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar