måndag 17 december 2012

Ätbart julgranspynt



Eget julgranspynt är både enkelt och roligt att göra. Dessutom kan du göra dem helt ekologiska. Här är lite tips på ätbart julgranspynt som jag har gjort i år.




Juläpplen är vackra att ha i granen, de är också superenkla att göra. Bara att binda ett snöre runt dem och hänga upp. Förr i tiden hade man ofta äpplen i granen. De fungerade som tyngder på grenarna för att få ljusen att sitta rakare, något som var viktigt då granarna pryddes med levande ljus. De röda glaskulorna som senare gjorde sitt intåg i våra svenska hem var tänkta att efterlikna just äpplen. 




Pepparkakor med kristyr var också vanligt julgranspynt i början av 1900-talet. I samband med pepparkakshuset bakade några extra pepparkakor och precis uttagna ur ugnen gjort jag ett litet hål i dem med en potatissticka. När de kallnat var det dags att pryda dom med kristyr och dra ett snöre genom hålet. 

Kristyr

1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk citronsaft

Blanda ihop ingredienserna och vispa någon minut, gärna med en elvisp med degkrokar. Sen är det bara att fylla spritspåsen, eller en strut av bakplåtspapper om du inte har någon, och spritsa på. Låt kristyren stelna någon minut. Sen är de färdiga att hänga upp i granen. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar