söndag 2 december 2012

Att baka in julen





I köket luktar det saffran och kanel, och i vedspisen knastrar vedträna på sitt välbekanta och hemtrevliga sätt. I adventsljusstaken brinner ett ensamt ljus och utanför fönstret lockar ett orört vinterlandskap. Det är första advent och julstämningen börjar sakta men säkert sprida sig i magen.


Finaste Ebbelibebban.

Gårdagen spenderades i goda vänners lag, med Daniel, Elenore och deras underbart söta dotter Ebba. På schemat stod det julbak och under eftermiddagen gick ugnen varm med både lussebullar, saffransbiscotti och pepparkakor. Med några flörtkulor, vattenfärger, filttyg och toarullar, hölls Ebba någorlunda sysselsatt tills det var dags för pepparkaksbak. På fönsterbrädan stod den gamla tomten och såg ut över köket med sina vakande ögon. Ty, skam över torpet om du skulle snålas på saffran och smör. 

Daniel och Erik arbetar fram den perfekta fastheten
på lussedegen. Det fina gamla bakbordet fick jag
av en snäll granne. Det stod i ett gammalt hönshus
och samlade damm.

Supergoda saffransbiscotti. Receptet hittar du här.

Dags för en paus - Bosse och Daniel i fullt samförstånd.

Ebba bakar pepparkakor.

Ebba och mamma Elenore.

Den här fina pepparkaksformen och en stjärna i
samma stil hittade jag för kronan styck på Läkarmissionen.

Kakan

Peppargubbar och katter.

De tre vise tomtarna blevresultatet av Ebbas julpyssel - med " lite"
hjälp från mamma och pappa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar