fredag 1 juni 2012

Drömmen om djur

Bild: Underbara Clara
Vore det inte härligt att gå ut barfota i det daggvåta gräset, plocka åt sig några ägg, kanske fixa lite mjölk hos kon och sen gå in och baka en sockerkaka av det och brygga en kanna starkt kaffe på vedspisen? Och varför inte plocka med sig några blåbär eller äpplen på vägen in? 

Drömmen om att ha djur är något som har funnits i mig länge och växt sig starkare under åren. Och nu, i och med Backgården, kan det bli verklighet. Vi har kanske inte plats för en ko som det ser ut idag, men åtminstone några höns och kanske några kaniner. Och lyckas vi arrendera lite mark kanske det blir några få kor och ett antal får och getter också. 

Hönsen ser jag dock att vi kan skaffa inom en översiktlig framtid och kanske kan vi hyra några får eller getter som kan beta ner slyn på naturtomten under en sommar. Sen vill jag gärna ha en liten biodling också. Bina blir nämligen allt färre både i Sverige och i resten av världen, vilket ger allvarliga konsekvenser. Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen idag är beroende av pollinerare, så som bin och humlor. Honungsbiet hjälper, utöver att producera honung, till med att pollinera många olika växter som äppelträd, päronträd och raps. Eftersom olika bin har olika favoritväxter är det viktigt att behålla den mångfald av bin som finns idag, så att alla växter som är beroende av bin kan fortplanta sig. Du kan också hjälpa till genom att bland annat köpa svensk och gärna ekologisk honung. För mer information se Naturskyddsföreningen.

Jag är, som ni säkert förstått vid det här laget, en "sucker" för byggnadsvård. Jag tycker att det är extremt viktigt att bevara det som en gång var och låta det leva vidare för kommande generationer. Detsamma gäller djur. Det finns några raser i Sverige idag som kallas lantraser. Det är djur som levt tillräckligt länge i ett område för att ha anpassat sig till det specifika området, oftast oförädlade. Detta har gett dem många värdefulla egenskaper, framför allt för småproduktion och självförsörjare. De är oftast inte lika produktiva som deras hårt framavlade släktingar, vilka används i "storproduktion" av kött, mjölk, ägg osv. De växer långsammare och ger inte lika mycket kött, mjölk och ägg, men i gengäld är de tåliga, lättskötta och friska. Samtidigt gör man en insats för att bevara de svenska raserna då flera av dem är utrotningshotade.

Helsingegården kan ni läsa lite mer om olika lantraser.

Trevlig helg på er!

Get med killing på Vallby Friluftsmuseum
Hedemorahöns
Helsingefår
Gestrikefår
Gotlandskanin
Fjällnära ko
Honungsbi. Bild: Henrik Enblom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar